Pentru pofticiosi avem in aceasta vara dulceata de visine, o dulceata preferata cu gust dulce-acrisor ( daca prindeti visine bune ). Mai jos aveti o reteta standard pentru dulceata de visine. Puneti cantitatile proportional.
Daca vreti aceea aroma de dulce acrisor ( acrisor accentuat ) puneti ceva mai putin zahar. Eu pun retete in acest fel, pentru ca asa imi place.
Ingrediente dulceata de visine
– 1,5 kg visine
– 1 kg zahar
– gelfix daca vreti o dulceata….compacta. Se poata lasa si fara, dar trebuie fierte bine.
– zeama de lamaie daca puneti ceva mai mult zahar si totusi vreti acrisorul.
Cum se prepara dulceata de visine
Se iau visinile si li se scot samburii. Cantitatea ramasa va fi ceva mai mica, in jur de 1 kg si 200 de grame. Dupa ce se termina de scos samburii se adauga zaharul si zeama de lamaie dupa preferinta. Pentru cantitate mica e recomandat sa fie asa. Daca este o cantitate mai mare, gen 5-6 kg, e recomandat ca dupa 1,5 kg de visine sa adaugati 1 kg de zahar si tot asa, pentru a pastra consistenta dulcetii. Se lasa sa prinda zeama pana a doua zi ( se poate sa o lasati si cateva ore, daca o preparati dimineata ) dupa care se pune la fiert si se fierbe pana cand fructele incep sa pluteasca in zeama. Se poate adauga gelfix pe parcurs pentru a fi mai gelatinaosa, dar asta e optional. La final se ia deoparte spuma si se pune in borcane, unde se lasa la racit.
Ce mai pot zice, pofta buna !
Pingback: Mariuskl - Ceva retete de toamna….
Pingback: Dulceata de visine | J. Mihai
Pingback: Ceva retete de toamna…. | J Marius