Intotdeauna cand mergeti pe munte si va hotarati sa stati macar cateva ore, trebuie sa aveti un numar minim de cunostiinte legat de ceea ce sa luati.
Acum voi vorbi despre ce alimente sa luati si cum sa luati apa cu voi.
Apa pe munte
Daca nu aveti bidoane de aluminiu, puteti folosi sticle de plastic de jumatate sau de un litru. Personal recomand sticlele de 0,75 L, sunt cele mai bune si ca transport de apa si ca greutate. Cel mai important, nu luati dupa voi cani si recipiente din sticla, pentru ca acesta pot actiona ca niste lentile si pot da nastere la incendii. Iar ca pahar puteti face rost de paharele din carton sau din plastic usor pe care le gasiti peste tot in comert.
Daca dupa o anumita perioada de timp ramaneti fara apa, puteti folosi apa din izvoarele amenajate (cam pe orice munte sunt cateva izvoare amenajate din care se poate bea in siguranta apa). Daca mergeti in grup, conducatorul sigur trebuie sa stie locurile de unde se poate bea apa pe munte.
Este recomandat sa nu beti apa direct de la izvor daca sunteti foarte incalziti, e recomandat sa asteptati cateva minute inainte sa beti apa si sa beti foarte putina apa. De asemenea nu e recomandat sa va spalati cu apa rece imediat dupa ce va opriti din urcare, cand sunteti foarte incalziti. E mai ok sa asteptati cateva minute sa va racoriti, inainte de a va spala. Oricum, consumul exagerat de apa provoaca o transpiratie abundenta si oboseala. Daca inceppeti sa beti apa din abundenta, o sa iti dai seama ca o sa iti fie si mai sete in timp.
Alimente de luat pe munte
Alimentele trebuie sa fie usoare, consistente si cat mai putin alterabile, sa nu se sfarame, sa se topeasca sau sa se scurga in rucsac. Pentru ambalare se pot utiliza cutii din plastic si metal, usoare si rezistente.
Aperitive de luat pe munte
Nuci, Alune, biscuiti sarati sau cu chimen, covrigi (ceva de rontait cand va opriti si simtiti ca va este foame)
Pranzul pe munte
Sandviciuri cu salam, sunca, slanina, carne fripta, oua fierte tari, iar langa acestea este recomandat sa luati si legume ca ardei, gogosari, castraveti, ceapa, usturoi, orice este mai tare.
Desert pe munte
Prajituri, bomboane, napolitane, ciocolata, biscuti, mere si alte fructe (dar fara fructe extrem de zemoase). Acolo unde se poate, meniul poate fi completat cu zmeura, fragi, afine, merisoare, mure (depinde cand mergeti pe munte).
Toate aceste alimente se ambaleaza bine pentru a nu le rataci in rucsac printre haine si alte lucruri. Un sfat dat de un prieten de al meu muntoman e ca atunci cand imi iau painea dupa mine, sa pun acolo si unul sau doua mere, pentru ca o va mentine mai proaspata si mai putin sfaramicioasa.
Daca mergeti intr-o excursie mai lunga, proviziile de alimente se pot complet cu ciuperci (doar daca stiti cum sa le deosebiti), ceaiuri de plante, lapte sau branza (asta daca nimeriti stane).
In afara de echipamentul individual, este necesar ca intr-o excursie in grup sa fie si un echipament colectiv, repartizat in functie de conditia fizica a fiecarui membru al grupului. Cat despre echipamentul care trebuie luat pe munte, intr-un alt articol voi vorbi mai multe. Dar e clar ca nu mergeti pe munte cu tocuri, bocanci si genti de piele naturala ci cu bocanci si haine cu multe buzunare si calduroase. Plus imbracat pe straturi, pentru ca vremea e foarte capricioasa.
Pingback: Legea lui Murphy privind rucsacul | J Marius